Giethoorn-Dagtochtuffeltebinnveld15811519uffelte_ruinen_00002reestbrug-meppel-water-oevervuurtorenbruggen drenthebossen DrentheFranklkust nederlandwater landschap_20150114165418705bos drentheGandhihechtingstoornis rotterdamhechtingstoornisherinneringmindfulness-3mindfulness-spreuk-1Rainscheiding

 

Op het heetst van de dag trok een vader met zijn zoon en zijn ezel door de stoffige steegjes van Keshan. De vader zat op de ezel, die door de jongen werd geleid. “Arme jongen” , zei een voorbijganger. “Zijn korte benen kunnen het tempo van de ezel niet bijhouden. Hoe kan je zo lui op een ezel zitten, als je ziet dat dat kind zich afpeigert?” De vader nam dit ter harte. Toen ze de hoek om waren, steeg hij af en liet de jongen op de ezel zitten. Het duurde niet lang of weer een voorbijganger verhief zijn stem: “Wat een schande. Zit die kleine bengel daar als een sultan op de ezel, terwijl zijn arme oude vader ernaast loopt.” Deze opmerking deed de jongen pijn en hij verzocht zijn vader, achter hem op de ezel te gaan zitten. ” Heb je ooit zoiets gezien?” Schimpte een gesluierde vrouw. ” Je reinste dierenmishandeling! De rug van die arme ezel zakt helemaal door, en de oude en de jonge nietsnut rusten op hem uit alsof het een divan is, het arme schepsel ! ” De mikpunten van deze kritiek keken elkaar aan en stegen beiden, zonder een woord te zeggen, van de ezel af. Ze hadden nauwelijks enkele stappen naast het dier gelopen, of een vreemdeling stak de draak met hen: ” God zij dank dat ik niet zo dom doe. Waarom gaan jullie uit wandelen met een ezel als hij niets presteert, als hij niet eens een van jullie beiden draagt? De vader stopte een handvol stro in de bek van de ezel en legde zijn hand op de schouder van zijn zoon. ” Wat we ook doen” , zei hij, ” niemand is het er mee eens. Ik geloof dat we zelf moeten uit maken wat we juist vinden.”

Uit : De koopman en de papegaai. (Nossrat Peseschkan)

Conclusie: Door hun  vrijheid van handelen en het nemen van eigen verantwoordelijkheid krijgen mensen de mogelijkheid en de uitdaging hun leven zelf in te vullen en op een eigen manier zin aan het bestaan te geven.