Voor wie

Verlies en rouw is voor alle leeftijden. Iedereen ervaart en beleeft dit proces op zijn of haar eigen manier, in een eigen  tempo.           Mijn  werkwijze  zal afgestemd zijn op uw persoonlijke situatie.

Rouw na het  overlijden van een partner: Het verlies van een partner is zeer ingrijpend. Met een  partner deel(de) je veel in het leven.   Afscheid van een partner verandert het leven voor altijd en laat een  grote leegte achter. De eenzaamheid en het ‘alleen zijn’ wordt vaak als ergste  ervaren.

Rouw bij jonge kinderen:           Kinderen kennen het verschil tussen leven en dood, toch  begrijpen ze vaak het definitieve van de dood niet. Bij kinderen is het vooral  belangrijk eerlijk te zijn bij hun rouwvragen. Daarbij kan creativiteit helpen contact  te maken over het verlies. Al schilderend, tekenend en knutselend krijgen vaak  de mooiste en ontroerendste zaken aandacht.

Rouw bij jongeren:           Jongeren willen vaak onafhankelijk zijn en anderen niet  ‘lastig vallen’ met hun verdriet.           Sommige jongeren vinden het moeilijk om met familieleden  over hun gemis te praten. Vaak willen ze, ter bescherming van hun ouder(s), hun  eigen verdriet niet tonen.     Door mijn werk heb ik veel ervaring met deze  doelgroep en heb ik gemerkt dat aandacht, het geven van erkenning en herkenning en het werken met symbolen zeker helpen!

Rouw in gezinnen:           Heel ingrijpend is het wanneer er binnen de setting  van een gezin iemand overlijdt. Naast het eigen verdriet bij de achterblijvende ouder  (je mist immers je maatje, je partner met wie je veel deelde) is er ook het  verdriet om en bij de overige gezinsleden die het verlies op hun eigen manier  verwerken. Ter bescherming van hun achterblijvende ouder is het voor sommige  kinderen/jongeren moeilijk hun eigen verdriet te tonen. Er komt een andere ‘rolverdeling’

Rouw bij echtscheiding:           Voor jongeren is een echtscheiding vaak een ingewikkeld  verlies. Het verlies van het oorspronkelijke gezin als zodanig en het loyaal  blijven naar           beide ouders.           In mijn werk kom ik veel situaties van  ‘nieuw-samengestelde-gezinnen’ tegen als gevolg van scheidingen waar jongeren  vaak hulp bij kunnen gebruiken.

Rouw op de werkplek:           Wat doe je als werkgever, werknemer en collega wanneer je  geconfronteerd wordt met verlies. Wat kun je verwachten? Wat als er geen            concentratie is om te werken? Tot hoever gaat het begrip? Bij vragen over rouw  op de werkplek sta ik u graag terzijde.

Misschien heeft u nog niet gevonden hebt wat u zoekt, of  heeft het lezen van mijn site nieuwe vragen opgeroepen. Neem dan gerust (graag  zelfs!) contact op. Onder ‘contact’ vindt u mijn contactgegevens.